Testin tekeminen

1. Tiviittoriin rekisteröityminen

Tiviittori-testin voi tehdä kahdella tavalla:

  • anonyymilinkillä
  • sähköpostikutsulla

Molemmissa tapauksissa Tiviittoriin on ensin rekisteröidyttävä. Seuraavassa on ohjeet kumpaakin tilannetta varten.

1.1. Testin aloittaminen anonyymilinkillä

Sinulle on annettu ns. anonyymilinkki, jolla pääset aloittamaan Tiviittorissa sinulle määritettyä testiä. Kun avaat linkin, aukeaa sinulle rekisteröitymissivu.

Täytä tietosi vähintään pakollisiin (tähdellä merkityt) kenttiin. Sähköpostiosoitteesi toimii jatkossa käyttäjätunnuksena Tiviittoriin.

Määrittele itsellesi salasana:

  • vähintään 6 merkkiä, joista vähintään yhden tulee olla erikoismerkki

Napsauta Tallenna ja jatka, jolloin pääset Tiviittoriin.

1.2. Testin aloittaminen kutsuviestillä

Olet saanut sähköpostiviestin, jonka lähettäjänä on no_reply_tiviittori@tieke.fi

Napsauta kutsuviestissä oleva aloituslinkkiä (tai kopioi linkki selaimen osoiteriville) avataksesi Tiviittorin rekisteröitymissivun.

Täytä tietosi vähintään pakollisiin (tähdellä merkityt) kenttiin. Sähköpostiosoitteesi toimii jatkossa käyttäjätunnuksena Tiviittoriin.

Määrittele itsellesi salasana:

  • vähintään 6 merkkiä, joista vähintään yhden tulee olla erikoismerkki

Napsauta Tallenna ja jatka, jolloin pääset Tiviittoriin.

2. Osallistujan etusivu Tiviittorissa ja testin aloittaminen

Kun olet rekisteröitynyt Tiviittoriin, aukeaa näytölle Tiviittorin aloitussivu, jossa näet sinulle luodut testit. Testin pääset aloittamaan Aloita testi –painikkeella.

Tarvittaessa voit päivittää omia tietojasi Omat tiedot –komennolla.

2.1. Tiviittori-testin tekeminen

Testin pääset aloittamaan Aloita testi –painikkeella. Testi aukeaa aina selaimen uuteen välilehteen, eli Tiviittori jää omaan välilehteen avoimeksi.

Ensin näet lyhyen kuvauksen testin keskeisistä osa-alueista ja sisällöistä. Osa-alueet on myös lueteltu aloitussivulla siinä järjestyksessä kuin ne testissä tulevat. Osa-alueet voivat olla pakollisia, tällöin niiden nimen perässä on *. Pakollisuus tarkoittaa sitä, että vähintään näihin osa-alueisiin sinun tulee vastata, muut voit jättää myös tekemättä – huomaa, että myöhemminkään et pysty niihin palaamaan.

Aloita testi Aloita-painikkeella.

  • Jokainen osa-alue alkaa lyhyellä kuvauksella sen sisällöstä. Seuraava-painikkeella siirryt itse kysymyksiin. Mikäli osa-alue ei ole pakollinen, voi jättää osa-alueen väliin napsauttamalla Ohita-painiketta. Huomaa, että ohitettuun osa-alueeseen et pääse palaamaan.
  • Jokaisen kysymyksen kohdalla näet prosentteina kuvatun etenemispalkin, joka kertoo etenemisestä tällä osa-alueella sekä osa-aluekohtaisen etenemisen, esimerkiksi Osatesti 1/8.
  • Testissä on erityyppisiä kysymyksiä. Mikäli vastausmahdollisuuksia on rajoitettua, saat tilannekohtaisesti virheilmoituksen. Voit liikkua osa-alueen sisällä kysymysten välillä Edellinen ja Seuraava -painikkeilla.
  • Kun olet vastannut osa-alueen viimeiseen kysymykseen ja olet valmis siirtymään seuraavaan osa-alueeseen, laita valinta kohtaan Vahvista vastausten lähetys ja napsauta Seuraava-painiketta. Tämän jälkeen et pääse palaamaan kyseiseen osa-alueeseen.
  • Kun olet tehnyt kaikki testin osa-alueet, tulee sinun vahvistaa testin lähettäminen. Laita valinta kohtaan Vahvista vastausten lähetys ja napsauta Lähetä-painiketta.

Tulosten lähettämisen jälkeen sinulle aukeaa henkilökohtainen tulosraportti, jossa on kerrottu osaamistasosi niin graafisesti kuin sanallisestikin. Tulosraportti näyttää myös vertailun omasta osaamisestasi suhteessa kaikkiin muihin testin tehneisiin.

Tulosraportin alalaidasta voit myös tulostaa raportin tai tallentaa sen pdf-muotoon. Tuloksen voi jakaa myös sosiaalisen median kanavissa.

Tuloksesi säilyvät myös Tiviittorissa, johon voit myöhemmin kirjautua milloin vain.

Tiviittorista kirjaudut ulos oikean yläkulman Kirjaudu ulos –komennolla.

Copyright © TIEKE Tietoyhteiskunnan kehittämiskeskus ry • Työpajankatu 13 B • 00580 Helsinki • tiviittori@tieke.fi • puh. 09 4763 0300